Joros Oy
Joros Oy sai yrityskaupan myötä uuden omistajan keväällä 2021. Toni Pesonen oli kehittämässä yritystä menestykseen 20 vuoden ajan. Autotalliyrityksestä kasvoi 70 Me liikevaihdon yhtiö, jolla on Suomen markkinoiden lisäksi vientiä Pohjoismaihin ja muualle Eurooppaan. KUVA: JUSSI SILVENNOINEN

Silloin kun luvut ovat kunnossa, ei tarvitse selitellä

Punkaharjulainen Joros Oy on erikoistunut putkien taivuttamiseen ja elektrolyyttikiillotukseen. Tuotteet tehdään vene- sekä muun teollisuuden tarpeisiin. Joroksella on myös oma rantarakentamisen tuoteperhe. Yhtiön liikevaihto on lähes 10 Me ja se työllistää n. 70 henkilöä. Joros Oy vaihtoi omistajaa keväällä 2021.

Joros Oy sai alkunsa vuonna 1983 Ossi Paakkunaisen perustamana. Aluksi yritys toimi kansainvälisissä projektinhallintatehtävissä. Vuodesta 1989 Joros Oy on sijainnut Punkaharjulla, jossa se alkoi kehittää varusteluosia suomalaisten venevalmistajien kanssa. Tuotekehittelyn ansiosta mm. veneiden kaiteet tehdään nykyisin pääasiassa haponkestävästä teräksestä ja elektrolyyttikiillotuksen avulla kiillotetaan kiiltäviksi.

Vuonna 2002 Jorokseen tuli töihin vastavalmistunut tuotekehitysinsinööri, Toni Pesonen. Hänen pravuuriaan olivat dokumentointi ja piirustusten tekeminen, jotta kaikki työntekijät osasivat tehdä kaikkia tuotteita tuotannossa. Vuonna 2005 Ossi Paakkunainen pyysi Tonia yhtiöön mukaan vähemmistöosakkaaksi.

- Alunperin putkien taivutus hoidettiin manuaalisesti. Nyt halusimme uusia koneistoa ja aloitimme voimakkaan investoinnin. Hankimme modernia kalustoa CNC-tekniikalla. Suomalainen vene alkoi kiinnostaa myös muissa Pohjoismaissa, ja veneteollisuuden volyymit kasvoivat vuosi vuodelta. Uusimman tekniikan myötä pystyimme vastaamaan kasvaneeseen kysyntään ja saimme lisää töitä.

Finanssikriisi

Vuonna 2007 Ossi Paakkunainen siirsi toimitusjohtajan tehtävät Toni Pesoselle. Vuotta myöhemmin Pesonen lisäsi omistustaan yhtiössä. Kaikki näytti hyvältä, kunnes vuonna 2008 iski finanssikriisi. Veneiden myynti sakkasi ja samalla loppuivat tilaukset.

- Oli keksittävä jotakin muuta ja lähdin salkku kädessä kiertämään Suomea. Modernille konekannalle ja tietotaidolle löytyi kysyntää. Saimme uusia asiakkaita mm. terveydenhuollosta, linja-auton valmistajista, maataloudesta ja energiatuotannosta. Vuonna 2007 aloitetun teollisen muotoilun ansiosta pystyimme tarjoamaan visuaalisesti hienoja ja monimutkaisia tuotteita.

Vuonna 2011 Joros alkoi kehittää lisäksi omaa tuoteperhettä. Yhtiö alkoi suunnitella ja valmistaa rantarakentamisen tuotteita. Se on kolmas tukiranka yhtiölle. Alihankintatöitä ei uskalla tehdä varastoon, mutta omaa tuoteperhettä kyllä.

- Laiturituotteemme ovat todella laadukkaita. Ne kestävät ainakin 50 vuotta. Uutta ja hienoa laiturikomponenttiperhettä myydään Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Nyt sitä viedään myös muualle Eurooppaan. Yhtä laadukasta ei löydy Suomesta, eikä taida löytyä myöskään helposti Pohjoismaista, kertoo Toni.

Lisää investointeja

Vuonna 2017 Joros teki jälleen mittavia investointeja. Aiemmilla laitteilla pystyi taivuttamaan läpimitaltaan 20 - 90 mm putkea. Uusilla laitteilla onnistuu 6 - 225 mm putkien käsittely.

- Olemme Suomen monipuolisin putkentaivuttaja. Yrityksellä on mahdollisimman moderni laitteisto 3D-tekniikalla ja kaikki tarpeellinen tietotaito. Pystymme tuottamaan hyvin laajan skaalan erilaisia tuotteita.

Yritys myyntiin

Vuonna 2020 Joros Oy tuli pisteeseen, jossa sillä on vakaa tuotantopohja ja toimiva organisaatio. Myynti käy hyvin sekä kotimaassa että ulkomailla.

- Olen työskennellyt yrityksen menestykseen eteen jo yli 20 vuotta ja lisännyt sinä aikana omistusta muutamaan otteeseen. Suurin intohimo alkoi hiipua ja aloimme harkita yrityksen myyntiä.

- Kartoitimme eri yritysvälittäjiä ja otimme yhteyttä Suomen Yritysmyyntiin. Jo ensimmäisen keskustelun jälkeen syntyi hyvä fiilis ja luottamus. Täytyy kyllä antaa Suomen Yritysmyynnille 110% tunnustus ammattitaidosta, jolla se hoiti asiat.

- Suomen Yritysmyynnin laajan verkoston ansiosta pystyimme aloittamaan heti keskustelut potentiaalisten ostajajien kanssa. Heitä oli sekä Suomesta että ulkomailta. Neuvottelujen jälkeen valitsimme joukosta sopivimman. Ostajina olisi ollut suuria sijoittajayrityksiä, mutta meille oli tärkeää että yrityksellä on jatkuvuus. Siksi halusimme myydä sen taholle, joka antaa sille myös kasvot.

Millainen yritys menee kaupaksi?

Toni antaa neuvon yrityksen myyjille. Yritykselle löytyy ostaja, jos se on hyvin hoidettu. - Silloin kun luvut ovat kunnossa, ei tarvitse selitellä. Yrityksen hyvä historia on tärkeää myös tulevien investointien kannalta. Hyvällä historialla saa paremmin markkinoilta rahaa. Tulevaisuutta kukaan ei voi ennustaa. Viimevuodet ovat näyttäneet, että markkinoilla voi tapahtua yllättäviä asioita suunta ja toiseen todella nopeasti. Yritys kannattaa pitää siinä kunnossa, että siitä voi luopua milloin vain.

Toni Pesonen jatkaa Joroksen neuvonantajana siihen saakka kunnes siirtymävaihe uuden johdon kanssa on ohi.

- Sen jälkeen alan miettiä mikä minusta tulee isona, päättää Toni huumorimielellä.

Joros Oy sai yrityskaupan myötä uuden omistajan keväällä 2021. Toni Pesonen oli kehittämässä yritystä menestykseen 20 vuoden ajan. Autotalliyrityksestä kasvoi 70 Me liikevaihdon yhtiö, jolla on Suomen markkinoiden lisäksi vientiä Pohjoismaihin ja muualle Eurooppaan. KUVA: JUSSI SILVENNOINEN

Faktaa:

  • Joros Oy perustettiin vuonna 1983
  • Yhtiö taivuttaa ja elektrolyytti kiillottaa putkia vene- sekä muille teollisuuden aloille ja valmistaa omaa rantarakentamisen perhettä
  • Yhtiö toimii Punkaharjulla Yhtiön liikevaihto on lähes 10 Me ja henkilökuntaa n. 70
  • Suomen markkinoiden lisäksi Joros Oy vie tuotteitaan muihin Pohjoismaihin ja muuhun Eurooppaan

Joros Oy:n verkkosivut:

www.joros.fi

Takaisin